Buurthuis
Het kloppend hart van Spui
Door Jeanette Vergouwen
SPUI - Er wonen enkele-honderden mensen.-De school is weg, de kerk is niet meer, een winkel vind je pas op enkele kilometers afstand en het vertrouwde bruine café is al jaren geleden gesloten. Toch is er veel te-doen in Spui. Een actief bestuur zorgt ervoor dat er voortdurend activiteiten en evenementen plaatsvinden. In De 3 Gehughten is het altijd gezellig en sociaal lekker warm.
"Ons buurthuis De 3 Gehughten aan de Pootersdijk 1 is het kloppende hart van Spui. Hier kunnen jong en oud terecht en dat is te danken aan het enthousiasme van een hard werkend bestuur. " Vice-voorzitter Tonie de Smet en bestuurslid en beheerster José Kalisvaart winden er geen doekjes om. Hier heerst nog de echte solidariteitszin.
"De bestuursleden zijn allemaal vrijwilligers, we worden niet betaald maar zetten ons voor honderd procent in. Op een kleine subsidie na voor Koninginnedag, krijgen we geen geldelijke steun van de gemeente. We draaien op eigen kracht. Geld komt er van de inkomsten van de bar, verhuur van de zaal en de opbrengsten bij activiteiten. Bovendien betalen ongeveer 400 inwoners van Spui, Magrette en Schapenbout (de drie gehuchten) lidmaatschapsgeld of ze zijn donateur."
Samenzijn
Als je de Spuikrant, een zelfgemaakt blaadje met informatie dat vier keer per jaar wordt rondgebracht, inkijkt, ontdek je dat er elk weekend wel iets te doen is.
De ouderen komen elke eerste vrijdag pieken en twee weken later wordt er gekaart. De andere vrijdagen is het open huis. Dan is het darten, liefhebbers spelen een potje biljart en andere leggen een kaartje. Tafeltennissen kan ook, maar het belangrijkste van deze avonden is het gezellige samenzijn. Het sociale aspect weegt zwaar in Spui.
Het bestuur telt veertien leden (vijf zitten ook in het dagelijks bestuur). "Eentje tekort, we kunnen om alles te kunnen regelen best wat extra mankracht en handen gebruiken. Als er gegadigden zijn mogen ze bellen naar ons. (Kalisvaart 0115-563660 of De Smet 0115-564531). Onze krantjes gaan naar 225 adressen en in september kwam ons honderdste exemplaar uit", zegt José Kalisvaart, terwijl ze een rondleiding door het gebouw geeft.
Er is een ruim vergaderzaaltje dat tijdens de toneelavonden dienst doet als kleedkamer en schminkruimte, een grote zaal met een in het oog springende bar en een ruime keuken. "We kunnen snacks bakken zoals bitterballen en vlammetjes, maar de mensen staan toch wel in vuur en vlam voor ons centrum."
Kerk
Het gebouw was vroeger een schoolgebouw en daarna deed het een paar jaar dienst als kerk. Nu is het al bijna twintig jaar buurthuis De 3 Gehughten. "Het organiseren van allerlei dingen voor jong en oud is zo'n 35 jaar geleden begonnen. Spelletjes voor iedereen op Koninginnedag. De bewoners vonden het prachtig en vroegen of dat elk jaar kon georganiseerd worden. Zeven jaar daarna is de vereniging opgericht. In het gebouw hebben ouderen hun soos, ze sjoelen of kaarten en houden regelmatig een prijskaarting of bingo. De jeugd komt hier naartoe voor een disco of een toneeluitvoering. Dit jaar komen de diverse toneelverenigingen uit de omstreek. Dan wordt het biljart opzij geschoven en bouwen we een podium op. De zaal zit dan altijd vol. Daarnaast organiseren we een aantal grotere activiteiten."
Barbecue
Om beurten noemen Kalisvaart en de Smet specialiteiten op. "Verschillende cursussen in de loop van het jaar, twee dansavonden, een barbecue, een fietstocht en een bonte avond, een puzzelspeurtocht met zijn allen op een avond in het najaar en als er geen natuurijs is gaan we met zijn allen schaatsen op een baan in Gent of Eeklo. En niet te vergeten ons jeugdkamp. Onder leiding van enkele bestuursleden gaat de jeugd dan twee dagen kamperen in een grote tent ergens in Zeeuws-Vlaanderen."
Kalisvaart erkent dat het niet elke week even druk is, maar na een vlot rekensommetje geeft ze toe dat ze gemiddeld acht tot tien uur met De 3 Gehughten bezig is. "Het hele bestuur werkt mee. We draaien allemaal bardienst en helpen met het organiseren en regelen. Ieder heeft zijn eigen specialiteit. Als er een wegens omstandigheden uitvalt, zorgt die zelf voor vervanging. Het draait gewoon lekker, maar wat extra hulp is welkom."
Boven de bar hangt een glimmende koperen scheepsbel. "Dat is een bijzondere bel", lacht Tonie de Smet. Als iemand aan het koord trekt, geeft hij te kennen dat hij een tournee générale geeft. We houden rekening met smalle beurzen. Het is een ontmoetingsplaats voor jong en oud en ons publiek is heel divers", zegt De Smet. "We zijn allemaal trots op onze molen hier in Spui. Hij is laatst helemaal opgeknapt en opnieuw gewit, en dus weer helemaal als nieuw.
Als grote activiteiten naast de vele kaart-, bingo- en disco-avonden zijn er jeugdbingo avonden en een carnavalsdisco.
Voor meer inlichtingen kunnen geïnteresseerden terecht bij José Kalisvaart (0115- 563660). Gewoon binnenlopen op een vrijdag of zaterdagavond kan ook. Iedereen is welkom!